miercuri, 26 ianuarie 2011

“TO DO LIST”


Stiai ca este foarte util si important sa iti formulezi in scris obiectivele? .Sfarsitul anului este un moment excelent pentru a-ti nota pe o foaie de hartie obiectivele pentru anul urmator, in toate domeniile vietii tale– sanatate, relational, familie, cariera, financiar, dezvoltare personala. Doar stiind incotro te indrepti iti poti regla activitatea si verifica rezultatele obtinute. “Daca nu stii incotro te indrepti, orice drum te va duce acolo”(Lewis Carroll) .
• Informeaza-te cu privire la modalitatea de formulare a obiectivelorsi lipeste/afiseaza undeva la vedere – dulap, frigider, perete decorativ etc lista ta cu obiectivele scrise astfel incat sa-ti amintesti zilnic de ele.
Scrie-i o scrisoare lui Mos Craciun.
Fa-ti o lista a dorintelor tale (minim 50), cele mai nastrusnice, indraznete. Este vital sa ti antrenezi capacitatea de a spera si a avea visuri marete. Scrie-i lui Mos Craciun de visurile si dorintele tale, ca si cand ai fi un copil care nu are nici o indoiala ca Mosul ii va implini dorintele.
Celebreaza -ti succesele!
Oricat de mic ar fi progresul in ceea ce iti propui. invata-te/antreneaza-te sa il vezi si sa ti oferi recompense – sa iti spui uitandu-te in oclinda- “bravo, sunt mandru de tine!”, sa te duci la un film bun, sa iti cumperi o floare, etc
“Cine sunt eu?”
Cel putin o data pe luna, raspunde in scris la aceasta intrebare.
• Alcatuieste o lista a drepturilor personale in relatiile apropiate
si pune-o intr-un loc unde o poti citi deseori, atat tu cat si partenerul tau de viata- de ex „am dreptul sa am opinii, sentimente, nevoi „.”am dreptul sa le exprim si sa le consider importante’, „am dreptul sa fac greseli, angajat fiind sa invat din greselile mele”, „am dreptul de a refuza cererile celorlati, fara a ma simti vinovat(a) sau egoist(a)”
• Daca ai dificultati in a spune Nu, propune-ti sa recunosti, sa vezi si sa folosesti toate oportunitatile in care poti practica aceasta abilitate.
Daca ai dificultati de a spune DA activitatilor care implica interactionarea cu ceilalti, cu tendinta de a te retrage si de a te simti in disconfort relationand,, propune-ti sa recunosti, sa vezi si sa folosesti toate oportunitatile in care poti practica acesta abilitate
Cere o imbratisare pe zi
(de minim 20 sec) celor care te iubesc /ofera o imbratisare pe zi unei persoane pe care o iubesti S-a demonstrat stiintific efectul benefic al imbratisarii asupra sanatatii fizice si emotionale.
• Asigura-te ca, in structura zilei tale, creezi timp in care te simti bine, in care te distrezi!
De ex, iti poti propune sa te joci mininm 10 minute pe zi Daca ai copii mici, poti face acest lucru in timpul alocat pentru a te juca cu ei. In felul acesta mentii contactul cu copilul din tine De asemenea, experimenteaza noi moduri de a te exprima – desenand / pictand (ai experimentat desenul cu degetele?), cantand, dansand, sculptand.
Sa te relaxezi, sa faci lucruri simple care iti fac placere si sunt sanatoase pentru tine – o baie aromata, un masaj, sa razi cu pofta, sa mergi descult pe iarba, sa alergi, sa stai intins intr-un camp de maci inflorit, sa mergi la sanius, sa faci un om de zapada – este si o modalitate eficienta de management al stresului.
Stai cu emotiile tale, nu fugi de tine! Da-ti voie sa traiesti emotiile negative atunci cand apar. Furia, tristetea, frica sunt emotii omenesti cu un rol bine determinat de a ne atrage atentia asupra unei probleme care se cere rezolvata sau a unei nevoi care se cere implinita..Este normal sa fim tristi atunci cand suferim o pierdere. Sanatatea emotionala reclama timp doar pentru tine zilnic in care sa iei contact cu nevoile tale, si cu emotiile tale. Sa petreci timp cu tine singur, sa reflectezi asupra ta si vietii tale, intrebandu-te ce simti, cine esti, care este locul tau in aceasta lume?
Atunci cand experimentam emotii negative, multi dintre noi au tendinta sa nu ramana in contact cu acestea ci sa se distraga de la ele, facand altceva. A fi in contact cu emotiile noastre si a le trai plenar ne asigura sanatatea emotionala.

  • Accepta-ti “umbra”- Fiecare dintre noi are parti pozitive si parti ”de imbunatatit”- asa zisele defecte, porniri arhaice cu care ne este rusine, nu le acceptam si cautam sa le ascundem, dar care de obicei ies la suprafata in relatiile apropiate/de cuplu..Intr-un demers de autocunoastere te poti familiarize cu aceste aspecte ale fiintei tale si le poti accepta. Transformarea incepe doar atunci cand te accepti pe tine insuti in intregime, cu bune si cu mai putin bune.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:eAeLYLog4WkJ:grupdesuport.terapiam.ro/+Claudia+Briscan&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

Niciun comentariu: